Monarchia Rétesház
Kissé pityókás lett a Magyarok rétese

Kissé pityókás lett a Magyarok rétese

Almával, pityókával, tökkel, sárgabarackkal és mákkal töltötték az ötféle lisztből készült Magyarok rétesét a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon Mórahalmon. A nagy meleg veszélyeztette a tészta állagát, így a program hat órát csúszott.

Hatórás késéssel, az eredetileg meghirdetett vasárnap 10 óra helyett 16 órakor álltak neki a Magyarok rétese elkészítésének a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon Mórahalmon.

A helyszínen nem tört ki forradalom a jelentős késés miatt, hiszen a féltucatnyi standnál bárki vásárolhatott magának az édességből. A turisták nagy többsége is a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben való pancsolást választotta a meleg délelőttön. Az egyik árus szerint azért volt a késlekedés, „mert 10 órakor még mindenki alszik". Az ok prózaibb volt: az eltérő tájegységekről érkező lisztek nem az elvárt módon harmonizáltak egymással, más volt a sikértartalmuk, a nagy melegben hamar kiszáradtak volna.

A Magyarok rétesének így pontban 16 órakor kezdett neki Antolik András és csapata: a finomságot felvidéki, erdélyi, vajdasági, homokhátsági és saját lisztből készítették. 14 méter hosszúra tervezték, de 12 méter lett belőle, a vége a nagy gondoskodás és vízpermetfújás ellenére is kilyukadt. A szépséget azonban felülírta a nemzeti összetartozás érzése: a Magyarok rétese az összetartozás jelképe mellett jótékony célokat is szolgált, hiszen a 200 forintos rétes vásárlói a szegedi koraszülöttmentők működését is támogatták.

A töltelékbe tök, mák, alma, sárgabarack és az erdélyi liszt tiszteletére pityóka is került. A rétes alig több mint 20 perc alatt sült ki, és hamar vevőkre talált: különösen a pityókás ízvilág tetszett a vásárlóknak.

Különleges édesben nyert a Délmagyarország

Hét csapat vett részt a szombati réteskészítő versenyen, köztük a Délmagyarország lelkes csapata. Réteseink elkészítését Erdővölgyi Szabolcs, a szegedi Monarchia Rétesház vezetője segítette. Három kategóriában hirdettek eredményt. Az almás rétesek versenyében első lett a zsombói Marika csapat, a különleges édes kategóriát a Délmagyarország nyerte a túrós-málnás rétessel, a különleges sós kategóriát szintén Marikáék nyerték.

Korábban írtuk:

A Délmagyarország csapata is nevezett: profi és lelkes amatőr segítőinkkel készítettük a finomságokat. Lapunk csapatában Erdővölgyi Szabolcs, a szegedi Monarchia Rétesház vezetője vitte a prímet. A rendőrök és a Szentesi Szelíd Motorosok csapata volt a szomszédunk az Aranyszöm Rendezvényház udvarán felállított sátorban. Szólt a zene, nyúlt a tészta, mindenki töltött, kóstolt, sütött és szurkolt. Négyféle töltelékkel készítettük a süteményt: a hagyományos almás és káposztás mellett édes különlegességként túrós-málnás, sós különlegességként pedig spenótos-feta sajtos rétest sütöttünk. Nekünk nagyon ízlett!

Három kategóriában hirdettek eredményt. Az almás rétesek versenyében első lett a zsombói Marika csapat, második a Bástya Nyugdíjas Klub (Mórahalom), harmadik a Szentesi Szelíd Motorosok csapata. A különleges édes kategóriát a Délmagyarország nyerte a túrós-málnás rétessel, bennünket követett a dobogón a Szentesi Szelíd Motorosok és a Bástya Nyugdíjas Klub. A különleges sós kategóriában is tarolt a Marika csapat, második a Sajtkukac (Keszthely), harmadik a Bástya Nyugdíjas Klub.

Két különdíj is gazdára talált: a csapatmunkáért a Mórahalmi Rendőrőrs kollektíváját, a különleges megjelenésekért és a profi munkáért a Colosseum Hotel csapatát jutalmazta a zsűri.

Forrás: delmagyar

Vissza